Thursday, January 31, 2013

Balik Kampung WoooWooo

Sabtu lepas Adeeb balik kampung lagi...yeaaa....kali ni Adeeb nak ikut Mak Teh pergi kedai perabot sebab nak carik set bilik tidur Mak Teh...

Meh sini Adeeb tolong kira kan meh....Mak Teh nak design macam mana Mak Teh??? bajet??? :)

Sedang menunggu Mak Teh memilih perabot pilihan hati, Adeeb posing dulu lah hehe....



ya moi mana berkenan???

Tuesday, January 22, 2013

Jom Bersukan

Mari bersukan

NADI Group kini aktif kembali dengan sukan


Jumaat malam tu diaorang ni dah sebok suruh datang main badminton...lama gila tak main...lagi pun bukan pandai beno nya...hahaha

saja memenuhkan forum kengkawan....jadi tak menghampakan diaorang, walaupun datang lambat tapi nampak la jugak batang hidung ni dulu kan




ini Cik Kina kita...sebok jugak dia....ikutkan Mummy dengan Ayah dia pergi main badminton


hai, saya Adeeb...

Adeeb jadi tetamu last datang dengan Ummi & Ayah....sebab Ayah balik lambat..tu sebab lambat sikit hehee



tengok tu Cik Kina ngurat En Adeeb kita ;)





Wordless Tuesday


jom join contest untuk menang SAMSUNG Galaxy Tab 2 :)

Poonnn Ponnn Pinn Pinnn


haii...saya ada kereta baru..kais kais hehhee

Wednesday, January 9, 2013

Tuesday, January 8, 2013

Wordless Tuesday


geeegeee

3rd Check-Up Adeeb

Kali ni dah 3kali pergi Klinik...sebabnya demam Adeeb masih gitu jugak....bila malam masih panas....siang aktif......mak mana yang tak risau kan....tidur dia pun masih tak lena macam biasa.....malam-malam meresah je...nak berbuai baru tidur




nampak aktif, tapi malam dedo


Masa malam tu pergi check-up, Doctor ni boleh nak bagi ubat lagi...haii Doctor, masuk ni dah 3kali saya datang tau....tak kenal lagi ker??? sampai bila lah anak saya ni nak tegok ubat je ni...tak fikir ke ni dah hari ke-5 Doctor oiii kuci kuci bambuuuuu... errrrrrrrrrrr

Kesudahannya saya dan En Hubby mintak Doctor keluarkan surat untuk refer Hospital....bukan apa, ni baby...kalau kita ni dah besar panjang boleh jugak kita cari apa-apa untuk baikkan demam ni....budak jangan nak fikir remeh je ok....bab anak sakit ni memang saya geram kalau orang buat tak tau jek huh

Lepas je balik dari Klinik, kitaorang pergi belanja barang dapur sikit.....dari Mydin terus lah balik...Adeeb dah memengsankan dirinya....macam biasa ngempeng terus tertidur...selalunya bila sampai rumah dari parking kereta nak masuk ke rumah dia dah bangun...ni tak, memang dia lena terus....macam tau je nak kene makan ubat lagi....dah tak sanggup gak nya....sampaikan bila Ummi dia ni pegang ubat dia dah memekik, meronta :(

Pagi ni En Hubby suruh bagi ubat semalam yang Doctor bagi...last lah ni try...bila saya bagi makin kuat bunyi batuk nya....aduhai...kesian nya lah...Adeeb batuk rasa macam sakit sangat dah...

Lepas je antar Adeeb terus whatapp En Hubby katakan yang nanti tengahari kita keluar lah kejap bawak Adeeb check-up Hospital pulak....dalam pukul 12tengahari saya dan En Hubby keluar, amik Adeeb dan terus pergi....sesampai di Hospital, register dulu dan dalam pukul 2petang Doctor baru ada....



Bila sampai nama Adeeb untuk check-up, staff nurse mintak timbang baby, ukur tinggi & ukur lilit kepala....kini berat Adeeb dah 8.65kg dari 9kg...alahai bambam Ummi jangan la susut..... :( sejak demam melanda ni dia memang kurang selera makan, menyusu pun....kalau dengan Ummi baru laju....selalu bekal kan 6botol x 3oz...luak 5botol....sekarang ni bekal 4botol x 3oz...luak cuma 2-3botol je kadang....

Doctor kata kalau baby tak nak makan tak pe, selera kita pun kalau tak sihat tak berapa nak ade sebab tekak sakit dan lain-lain kan...biar dia kerap menyusu tu yang penting....supaya air dalam badan ada...tu lah sumber tenaga dia dari susu....

Lepas Doctor Razlina check keadaan Adeeb, dia kata paru-paru memang ada bunyi yang tak best sebab kahak dia yang terperok tak dapat keluar....kalau biar kan akan jadi semput, lelah....nauzubillah....jauhkan lah....dah tu Doctor mintak kami bawak Adeeb untuk ke bilik physiotherapy bagi buat suction bagi kahak....rasa tak sanggup tengok Adeeb kene sedut kahak dengan tiup dari hidung....sample hingus dan kahak di ambil untuk test....memekik tak sudah dia....tapi ni lah yang kena dia lalui.... :(

Sesudah siap proses suction tu, kami pergi ke bilik Doctor Razlina semula....untuk Doctor dengar semula nafas dia selepas suction dibuat....baru lah Doctor dengar lege sikit....tapi keputusan sample tadi belum dapat lagi....

Sekiranya baby masih demam malam yang berlarutan sehingga Jumaat ni, Adeeb kene cepat ke Hospital lagi...ataupun nafas ade bunyi squeez seperti semput atau susah bernafas pun Doctor mintak datang Hospital cepat.....kalau demam, nafas ok Adeeb kene datang check-up 15 Jan 2013 pulak....

Sesampai je kat rumah lepas hantar En Hubby ke office, dia whatapp saya....dia bagi tau yang Doctor call mengatakan Adeeb +ve Demam Virus ( kene virus ) demam akan berlarutan selama 7hari....memang siang dia aktif tapi malam dia akan panas.... :'( makin sedih dengar kan keputusan dari Doctor.....memang Doctor pesan sangat-sangat jangan lambat bila tanda-tanda yang Doctor kata tadi ada terus datang Hospital.....

Ummi doakan Adeeb sihat-sihat je ye sayang..... 






Monday, January 7, 2013

Bila Adeeb Batuk, Selsema...Apa nak buat??

Bila Adeeb batuk,selsema,demam.....

hah berkait semua ni.....ikutkan Adeeb jarang sakit lama gini....tak pernah batuk yang berlarutan dan sampai muntah...sebelum ni pun batuk memain je dia selalu buat...dah tu senyum....kali ni memang batuk betul.....sampai rasa perit beno dengar kan....selsema dah lah.....makan ubat batuk, ubat selsema dari Klinik macam tak ade kesan pun....saya macam nekad nak bagi Adeeb madu asli je...sebabnya saya dulu batuk pun makan ubat batuk tak jalan....makan madu sehari dua Alhamdulillah pulih....

Doktor tidak membenarkan pemberian madu kepada bayi di bawah 1 tahun kerana dikhuatiri terkena botulisma. tetapi saya akan berikannya hanya lah untuk menjadi penawar ketika batuk shj....bukanlah harian



Sumber dari : http://ummitiqah.blogspot.com

memanglah Ibu yang menyusukan anaknya dengan susuibu mampu membekalkan antibodi terbaik buat si comel...namun demam, batuk, selsema adalah penyakit yang biasa perlu dilalui dari zaman kanak-kanak hinggalah kita dewasa....

hakikatnya bila kita sakit, antibodi kita akan melawan penyakit dan kerana itu juga suhu badan kita akan meningkat dan kita dikatakan demam....walau begitu, demam ini tidak boleh dipandang remeh kerana kebanyakan demam tarik adalah disebabkan suhu badan meningkat tingga hingga diluar kawalan...

Ini adalah petua atau amalan yang perlu kita tahu semasa anak kita demam :

  • bila demam, pastikan anak kita dimandikan 3 kali supaya panasnya keluar
  • bila selsema, tetap mandikan 3 kali sehari supaya bila selepas mandi, lendir itu akan mudah keluar. sayangnya ramai ibu-ibu hari ini ingat jika selsema anak sejuk, maka tak perlu mandikan..apabila ini berlaku, anak mudah berkahak sehingga sesak nafas..
  • bila batuk, tetap juga mandikan 3 kali supaya panasnya keluar...dan bila tidur malam, sapukan minyak telon @ minyak burung unta dibelakang badan dalam jam antara 1-3 pagi...Insya Allah kahaknya cair dan beransur baik....jika minyak terlalu panas, campurkan sedikit dengan minyak kelapa atau minyak zaiton sebelum diurut pada badan bayi
  • waktu mandi yang sesuai untuk anak ialah jam 8pagi, selepas zohor, dan sebelum 7malam...jika terpaksa mandikan selepas 7malam, mandikan dengan air suam dan sapukan minyak panas selepas mandi supaya tidak mudah diserang selsema.
  • biasakan selepas mandi, sapukan minyak panas pada ubun-ubun anak, belakang telinga, tapak tangan, dada, belakang dada, betis dan tapak kaki. ini membantu melancarkan peredaran darah juga secara tak langsung
Kalau orang dulu, demam, batuk, selsema tak bagi mandi....jadi panas tu akan terperap dalam badan kelamaan dan boleh menyumbangkan kepada keadaan lebih teruk..zaman dah berubah, Doktor turut pesan, jika anak demam, pasangkan air-cond jika ada supaya suhu sejuk dan rumah tak berkuap.

Bagi Ibu yang menyusukan anak dengan susuibu, menjadi satu kelebihan dengan kerap menyusukan anak semasa anak dalam fasa tidak sihat supaya anak menjadi lebih bertenaga dan antibodi yang dibekalkan mampu melawan penyakit cepat.




tengok ni



muka kene urut dengan tok mak

dahhhh!! dahhh!!


Wordless Monday


in green

Friday, January 4, 2013

Renew ID Pass

Sesi merenew Id Pass PTP.....

Hah...lemah betul rasa nak renew...sebab ape???? Sebab gambar tak de...tu sebabnya....hah...lamanya tak ambik gambar berukuran passport ni....paling tak suka amik gambar passport...sebab jarang dapat gambar yang puas hati hasil nya....

Mula-mula berangan nak pergi kedai Babah Ilham...memandangkan hero-hero ni tak sihat, nak keluar malam tu malas pulak....jadi Rabu lepas masa pergi bawakkan Adeeb pergi klinik terus lah singgah kedai gambar sebelah tu....

Tudung je nampak lawo....tapi hakikatnya baju yang saya pakai hanya lah t-shirt Tioman Island hahaha....tak pe kan.... ;)




Ok ni lah hasilnya...ok lah....bagus jugak budak yang ambik kan gambar tu, siap tunjuk mana nak pilih, mana yang ok...sampai 3x dia snap....gegegee....ok la kan.....RM10 untuk 4keping...harga masih sama...cuma takde soft copy lah....ah tak pelah....gambar yang balance ni boleh simpan lagi....


gambar ni zaman gebus-gebus anak dara...tahun 2006 kot haha...punya lah lama....soft copy hilang, kalau tak dah cuci yang ni jek.....banyak-banyak gambar, suka gambar ni....jadi sebelum kene pulang kat PTP meh kita simpan buat kenangan hehehe




gambar tahun 2013 yang status kini menjadi isteri dan omak orang :)
nampak kecut muka mak cikkkkk......

Ayah n Adeeb demam, batok, selsema...

Hari Rabu

Subuh-subuh lagi Adeeb punya suhu badan naik...bahang rasa badan dia.....tidor pun tak berapa lena....dengan batuk, selsema....

Ayah pun sama....time ni ayah pun rasa tak larat nak pergi kerja...rasa badan melayang macam nak pitam katanya.....jadi sebagai seorang Isteri & Ummi, saya amik keputusan amik EL....pagi-pagi lagi sms boss dan staff kat office bagi tau saya tak dapat masuk office....kene handle Adeeb yang demam ni ha....

Pagi tu pergi Poliklinik GP untuk check Adeeb & Ayah sekali....masuk ni dah 3 klinik En Hubby pergi tapi demam tetap tak kebah....sama je katanya....



ini rupa budak demam....tapi lincah....

abis semua tangan dia masuk dalam mulot....mesti kes nak kua gigi lagi ni....mau tak semua orang dia gigit nya...terutama Ummi la kan....macam nak ape dah asek kene gigit aje....adoiiii!!!!!!


sesi menunggu nombor giliran

Doctor Aisyah check Adeeb.....sangat bagus dia ni...lepas check keadaan Adeeb, Doc mintak timbang....berat Adeeb turun 100gm....jadi sekarang ni 8.9kg dari 9kg last check up pertengahan bulan lepas.....sian dia....







esoknya









Hari Khamis

Dalam jam 12tengahari dapat whatapp dari En Hubby, dia mintak no i/c...kenapa pulak lah...jap lagi dia bagi tau yang dia sekarang dah kat Hospital....perghh kepala ni fikir macam-macam dah.....confirm dia nya demam masih tak ok....dia kata "nanti apa-apa Abang bagi tau....." tapi dalam hati ni risau tak hengat lor....

Dalam pukul 2ptg tu try call En Hubby boleh pulak tak dapat....confirm batery kong....Hospital cari dia sampai call no Pn Isterinya ni ha....kemana pulak dia pergi?? Tak lama lepas tu terima whatapp dari En Hubby lagi....haaah ada pun...buat risau jek.....dia soh kemaskan baju untuk dia sebab kena warded....keputusan darah esok baru boleh tau....jadi lepas je terima masej tu, balik terus amik Adeeb, kemas-kemas lepas Maghrib saya berdua gerak ke Hospital untuk jengah En Hubby.....


Adeeb baru keluar rumah tak sampai pekan Gelang Patah dah tidor....kesian dia....penat kot....sampai je hospital, terus jumpa Ayah...buah hati Ayah ni dah rindu.....


Masa kat office dia, En Hubby kata yang dia duduk tengok PC pun dah bergoyang...rasa jalan nak pitam....tu yang dia pergi klinik dan mintak surat refer ke hospital....




Tengok tu......





nak melepek dengan Ayah..ehhe....katil Hospital dah macam kat rumah di buatnya....lenting-lenting, lompat-lompat....



Malam tu Doctor bagi tau En Hubby yang dia punya keputusan darah agak kurang ok....sebab kandungan kolestrol & lemak dalam darah agak tak cantik....jadi lepas ni kena lah banyak bersenam, jaga makan, diet seimbang.....

Kepada Ummi, kena lah cari menu yang sesuai untuk menu harian ye....




Hari ni Ayah dah boleh discharge...10pagi saya pergi jemput En Hubby yang dah tunggu kat sana...Alhamdulillah tak de apa-ape sakit yang kritikal....bukan ape, mula-mula Doctor suspek En Hubby ni kene denggi...sebab demam tak elok jek....

Kepada Hero-Hero, Bambam Ummi, moga cepat sembuh ye....Ummi pulak rasa tak sedap tekak ni...



Tuesday, January 1, 2013

Adeeb bertukar tahun ke bertukar bulan

Haaa pagi ni.....

Dari malam tu badan Adeeb Ummi dah rasa dedo-dedo....tapi tak pulak rasa dia nak demam....jadi...malam tadi dia renyah je tidor....kenapa pulak dia ni??? tukar CD dia diam kejap....kembong ke?? sapu-sapu minyak telon diam semula....bunyi lagik.....rasa badan kali ni panas pulak.....adohhh Adeeb tak sedap badan rupanya....dah la malam tadi rasa badan Ummi ni penat semacam....tu baru sehari tu kelek Adeeb naik tingkat 2....huhu.....

Semalam pulak hujan....ke Adeeb kene ujan yek?? lahai kesian....tadi je bangun Ummi terus bagi ubat demam, ubat batuk....dengar dia batuk dengan hidung tu macam tersumbat jek....siap-siap kan susu dan bekalan bubur dia dulu terus pergi rumah BS....baru je sampai kat kereta dia melabur pulak....ayoo.....hehe....bau masam jek....

Hari ni sampai rumah BS dia ok sikit...cuma macam biasa lah melekap dulu....dok susukan dia lagi sekali baru Ummi gerak pergi kerja....tadi BS call kata panas dia dah kurang....dah nak makan....jap lagi bangun baru nyusu la tu....pandai Adeeb....senang hati Ummi dengar kan....tak pe..tengahari nanti Ummi tengok Adeeb lagi ye.....

10 bulan Sudah Bujang Ummi


check-up 10bulan

haaaa dah 10bulan dah....lagi 2bulan setahun dah....

Alhamdulillah....sayang Ummi membesar dengan sihat

Rabu lepas pergi check-up Adeeb.....cuma timbang, ukur lilit kepala & tinggi jek

Berat : 9kg
Tinggi : 68cm
Ukur lilit kepala : 43cm

next check-up 5 Mar 2013....siap sedia ye Adeeb...mau enjet :)





LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...