Monday, July 30, 2012

Berbuka Puasa dgn Big Family - Ramadhan # 8~.^

Salam Ramadhan...Alhamdulillah berkat bulan puasa ni terlaksana juga lg satu program berbuka bersama "Big Family Abd Razak"

Kali ni secara kebetulan je sy mencadangkan utk buat berbuka puasa beramai2 dgn ahli keluarga yg lain...dlm masa 2hari jek smua settle...Alhamdulillah...sy cadangkan setiap isi rumah bawak makanan masing2....rezeki mmg melimpah ruah...byk makanan yg terhidang....antaranya spegeti, macaroni, behun, behun sup, rojak, kuih muih, pengat & air...

Inilah antara juadah yg ade...x smua gmbr sy sempat snap...ni xsmua yg dpt join utk majlis tersebut...mklumlah ade yg kerja,ade yg nenek jg cucu hehe....tp tak pe...next time ade lg program2 yg akn menyusul....


Ala-ala buffet ramadhan gitu....meriahh.....syok rs dpt sesekali berkumpul gini...


Sgt2 seronok :)

tp tuan tanah xde pn begambo hehe



Si Ujang dgn Omak nya...tgk tu...masuk je waktu trs bertangkap pinggan masing2....


Salam Ramadhan smua...moga kite dpt menjalani ibadah ini dgn sempurna...amin :)


# lps ni dah ade yg request tuk mjls Hari Raya pulak...kite tunggu 

Wednesday, July 25, 2012

5bulan Check-Up

Uishhh cptnya masa berlalukn...Adeeb dh nk masuk 5bulan...makin bijak....mcm2 dia dah mula pandai....dah pandai pegang brg2, menoleh klu kite panggil, bljr nyarap, suka angkat kepala, terlompat2 bila kite pegang dan mula suke ketawa bila kite bergurau dgn dia...gud boy :)

Kali ni Adeeb kne cocok ye sayang....hrp Adeeb rilex2 jek ye...kite g klinik bedua je nih...Adeeb kuat kn...hehe..

Alhamdulillah berat Adeeb kini 7.6kg...makin sihat...ms kne cocok mmg lah dia jerit kejap...tp x smpi 5minit dh ok...bagus ank Ummi ni...sgt kuat....Alhamdulillah jugak Adeeb x demam...ikutkan klu bby x kuat akn demam...



Ini dia budak yg dah 7.6kg ni :)

Puasa Bagi Ibu Yang Menyusukan & Ibu Hamil

Puasa sebenarnya tidak memberi kesan negatif pada penyusuan. Seorang ibu menyusu tetap boleh menyusukan dan berpuasa seperti biasa, selagi dia tidak mengalami dehidrasi. Kerana itu, amatlah disarankan ibu menyusu agar mengambil air yang cukup pada masa berbuka sehingga waktu sahur untuk memastikan keperluan cecair badan dipenuhi, dan menggantikan air yang sudah hilang semasa berbuka. Amat penting untuk menjaga dan mengawal dehidrasi daripada berlaku. Untuk mengelakkan dehidrasi yang teruk, amatlah penting untuk kita mengambil makanan dan mminuman yang mengandungi jumlah cecair yang banyak. Bagi ibu menyusu, sekurang-kurangnya 2 liter air sehari diperlukan bagi menjaga keseimbangan bendalir badan.

Tanda-tanda berlakunya dehidrasi yang teruk:
# Berasa hendak pitam terutama selepas mengepam dan menyusukan bayi
# Berasa sakit kepala dan seperti hendak demam
# Air kencing menjadi pekat dan berbau kuat
# Terasa loya dan ingin muntah
# Rasa menggigil
# Berasa lemah dan sakit otot

Antara langkah untuk mengelakkan dehidrasi:
Banyakkan pengambilan cecair
# Makan buah-buahan, bubur, sup dan makanan yang berkuah dan mengandungi air
# Kurangkan mengambil terlalu banyak gula dan garam kerana ia boleh menarik keluar air dari sel
# Mengambil vitamin C
# Berehat secukupnya
# Mengambil minuman isotonic seperti Performance Drink (Shaklee) untuk mengekalkan bendalir dalam badan

Tips bagi ibu menyusu semasa berpuasa:
1) Perbaharui niat untuk menyusui anak kerana Allah. Yakin Allah yang beri susu
2) Berdoa:”Ya Allah, aku ingin menyusu anakku kerana suruhanMu. Bantulah aku Ya Allah agar dapat menunaikan ibadah puasa di bulan Ramadhan. Bantulah aku untuk bersabar dan mudahkanlah aku menyusukan anakku”.
3) Menyegerakan berbuka puasa dan melewatkan makan sahur. Nabi saw bersabda: “Umatku tetap berada di dalam kebaikan, selama mana mereka menyegerakan berbuka puasa dan melewatkan makan sahur”.
4) angan skip sahur
5) Berbuka puasa dan bersahur dengan makanan seimbang yang kaya dengan protein, glukos dan cecair
6) Banyakkan makan kurma dan makanan penambah susu seperti sayuran hijau, buah-buahan, oat dan sebagainya.
7) Minum cukup cecair. Elakkan minuman berkafein dan minuman bergas
8) Makan makanan berkabohidrat dan kaya dengan serat.
9) Pastikan teknik penyusuan yang betul, kerapkan menyusu bayi
10) Pastikan teknik mengepam dan menggunakan pam yang betul
11) Lebihkan sesi menyusu secara terus dan mengepam pada waktu malam. Pam dan menyusu terus secara serentak.
12) Pam susu sebelum sahur.
13) Sediakan lebih stok perahan susu ibu (EBM) sebagai persediaan untuk berpuasa.
14) Amik milk booster jika perlu (Shaklee Set Breastfeeding).
15) Elakkan terlalu penat
16) Jauhi stress dengan sentiasa berfikiran positif dan sentiasa ceria.
17) Berjumpa dengan mereka yang pakar dalam bidang penyusuan sekiranya menghadapi masalah

Kelonggaran meninggalkan puasa bagi wanita menyusukan anak:

Daripada Anas bin Malik: Al-Ka’bi, bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: “sesungguhna Allah SWT telah meringankan bagi musafir dalam ibadat puasa dan separuh dari solat dan bagi anita hamil dan menyusu (ia meringankan) puasa”.
#Sekiranya ibu berbuka puasa kerana takut berlaku kemudaratan pada dirinya disebabkan puasanya itu, maka wajib bagi ibu untuk qadha’ puasanya sahaja
#Sekiranya ibu berbuka puasa kerana takut susunya akan berkurangan dan membahayakan anaknya, maka wajib bagi ibu untuk Qadha’ puasanya dan membayar fidyah iaitu bersedekah satu cupak dari makanan asasi bagi hari yang dia berbuka.



Allah s.w.t telahpun beri kelonggaran utk kita yg bergelar ibu ni...jd jgn bimbang berpuasa bg ibu yg menyusukan dan ibu yg hamil rs terbeban...

Mudahan sy dpt teruskan berpuasa bg thn ni dgn bertenaga...amin

credit buat : breastfeedingzone 

Uniform Office


Isnin


Selasa


Rabu


Khamis

Baju2 uniform ni dibeli di Brandoutlet, Jusco Bkt Indah....yg Gray & Biru tu En Boss amatlah berkenan...tetapi yg Hijau & Merah tu En Boss kata mcm ketupat ngn gebo dah...(selimut bhs org joho)..hahaha

Sejak adenya uniform ni xde lah sy asek dok musing baju bejalan smua...klu x itu lah bju keje, itu lah bju bejalan.... naik lusuh dah...skrg tidak lagi :)

Wordless Wednesday # 1


"i luv mom & dad"

Monday, July 23, 2012

HL Strawbery

Kali ni Ummi sj nk try HL MariGold perisa Stoberyyyy.....yummmyyy...Blh tahan jgk rs dia...sedap lah...klu yg plain confirm Ummi xdpt nk nelan nya...Dari Dutchlady Stoberyy bertukar ke HL Stoberyy lak...rs Dutchlady tu lg manis lah berbanding HL ni...Harap lps ni ubah selera ke HL pulak..kne kurangkn manis dlm minuman....byk kn manis dlm senyuman hehehe...



Ini adalah susu2 yg Ummi rajin minum sejak mengandung lagi dan menyusukan bby...Ummi suka beli stok2 susu ni kt Mydin Anjung....sebab nya lg murah dr kedai2 lain hehehe...mcm Dutch Lady Strawberry,Mamil Mama,Cadbury Hot Chocolate,Horlick...nk jd kn milk booster...mudahan Allah masih beri rezeki Ummi utk  menyusukan si comel sampi 2tahun....amin...

Surat Saman

Surat saman baru kah ini??? jd jakun pulak kejap kakakaka.....mklumlah sy ni kn pemandu yg berkhemah....jd nye xpnh dpt surat saman....yg ni bukan surat saman sy, tp En Boss sy...sbb ape sy jd jakun?? sbb nya surat saman ni siap ade bg gambar tmpt mne dia shot ms kite lebih dr had laju....tgk tu kerete company En Boss sy pecut....

Taklah laju mana dia tekan...had 110km/j tp dia tekan 126km/j....tp nak xnak mmg lah kne bayar kn saman ni....Malaysia kn ade undang2 hehehe....


berhati-hati dijalan raya...ingat lah insan tersayang :):)

1st Ramadhan

Alhamdulillah kita masih diberi kesempatan utk menyambut kedatangan bulan Ramadhan thn ni...Alhamdulillah jgk kali ni sy sambut Ramadhan bertiga dgn adenya Si Comel Debob ni....Adeeb dah nk menjangkau ke usia 5bulan dah...kejam celik kejap je masa berlalu kn...dah bijak, dah besar ank Ummi ni....Adeeb dah pandai capai & pegang brg....klu Ummi dok mngepam smbil df dia...mmg kne tepis...

Kali ni 1st puasa sy sambut di kampung En Hubby...di Kota Tinggi...lagi2 cucu sulung ni ade lg lah meriah atok nye melayan....hehe...perkara yg buat kiteorg paling suka sgt Adeeb dh mula tunjuk handal nk menyarap....berkat dibulan Ramadhan...sebok2 dok berbuka tgk2 dia da telungkup....wahhhh.....syok kn bile tgk perkembangan si comel kite....rs mcm br je lahir, bdn halus jek....ni dah 7.2kg ms 4bulan....esok ni nk check-up 5bulan pulak....agak2 brp lah berat ank Ummi ni....eeee x sabar pulak Ummi.....

Adeeb mmg suke pilih angka yg "1st" ker?? sbb nya lahir pn 1st Mar 2012, mula nk menyarap 1st Ramadhan...ape2 pn Ummi bersyukur Adeeb sihat semua nya....membesar dpn mata Ummi dgn Ayah....pampers pn dah blh sarung saiz L ok.....waahhhh hebat ank Ummi ni....klu org tgk mst ckp debob...dan x mungkin igt Adeeb br 4bulan lebih....



Sy budak br belajar....Kalau slh tolong ajar hahahahaa.....

Dikesempatan ini juga sy nk mohon ampun maaf pd kengkawan smua....Salam Ramadhan....moga kite diberi kesihatan sempurna sepanjang Ramadhan....amin... :) :)

Souvenir dari Vietnam


TQ Abg Zaini :)

Kadar Zakat Fitrah 2012 - 1433H

Salam....wah pepagi lg dpt email pasal kadar zakat fitrah bg tahun 2012..Jom semak kengkawan


Jom Balik Kampung

Jumaat lepas kiranya sy dan En Hubby amik cuti tahun sebab nk blk kampung....rasanya lama dah x balik kg...sebulan lebih ade...sian atok nya dah menunggu cucu debob dia ni nk balik...sblm blk kampung tu hari Khamis lps je blk keje mcm biasa lah masak dl utk mlm hari....

Sy amik keputusan bertolak ke kampung hari Jumaat pagi lah...bkn ape nk settle kn urusan kerja kt umh ni ha...baju bertimbun yg blm berlipat, blm bergantung, blm berbasuh & blm bergosok....ok smua cite bab baju..ape lagi siap je mkn malam, sy dan En Hubby trs kemas2 umh,basuh baju,lipat baju, gosok baju...termasuklah baju si kecik ni...siap2 kemas bj dia dlu utk ke umh atok esk....jd bj Ummi ngn Ayah dia kejap jek....Stok susu hari Khamis tu smua sy siap2 frozen kn...nk tunggu smpi ke Isnin lama sgt...

Pagi Jumaat tu pagi2 lagi Adeeb dah sengih2 bangun pkl 7pg...aik x sabar nk balik ke syg oiii....pg ni mmg sy x buat b1st pn...En Hubby kate g sarap kt GP jek lah sng...ok tu yg best dengar tu ehehe.....pagi2 lagi Adeeb dh kne mandi...sian dia hehe....siap2 mandi smua jam dh nk pukul 9pg dia dok rengek2....aduh Adeeb nk tdo lagi ke ni???? buai smua dah siap dlm beg.....tp terpaksa jgk lah Ayah dia pasang....mmg sah ank Ummi ni nk tdo lg....biji mata klu siang mmg nk pejam saje...klu mlm pulak liat nk ajak pejam...huuu...sudahnya Ummi nya la pejam dlu dr anak kakakakkakaaaa...



Sesampai GP, ape lagi nk sarap ler...lapor dah ni....amik roti kosong dgn roti telor...ni pn rs mcm x cukup....tp jd lah dlu...agak x cukup order lg....kali ni Ummi ler mkn dlu....siap2 br En Hubby lak....mklm la mamat ni kne lah pengang bergilir....tu biasa lah...siap2 smua trs gerak....berhenti kejap kt Tmn Perling isi minyak....Adeeb Ummi br letakkan kt carrier nya....blm jauh jalan bujang ni dah tido lagi....hai senang betol dia pejam mata....sepanjang jalan dr Tmn Perling-Kota Tinggi dia pengsan...betuah betol...

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


hah balik dr kampung pn gitu...xkluar jauh dia pengsan lg smpi lah ke GP...alahai...

Thursday, July 19, 2012

Lunch Time sblm Ramadhan Menjelma

Hari ni nk pekena Chicken Chop Grill.....sebelum puasa nk mkn best2 la konon nya....harga nya RM7.00...ok lah sedap....selalu mkn Chicken Chop yg biasa tu jek...RM6.00....lunch sy hr ni hanya di Cafe,PTP jek....sbbnya malas nk jauh2...



hah selesai dah sy menikmatinya...laporrr hehehe.....


sy akan order air barli panas utk setiap kali lunch...dan suka mintak gelas besar....hehhehe....harga RM1.50....jd harini sy berbelanja RM8.50 utk mkn tengahari...ok sekian...klu gini hari2 bengkok mak hehehe

Langsir Raya 2012

Wahhh....tgk tajuk mst kawan2 pn dh mula buat persiapan Hari Raya kn....sy ni bli nye dr bulan 5 tuhari...tp br ni lah nk menjahitnya...mklom lah Ummi bz manjang....nk penuhkan undangan perkahwinan, kenduri, bejalan lgi mne lah nk dicuitnya kain langsir tu kan..

Tahun ni Ummi dtg angin rajin nk menjahit dan nk menukar langsir umah tu yg da masuk 3tahun dah....tahun ni Ummi ngn Ayah Adeeb pilih tema 'Purple'...sampi ke baju2 raya pn nk purple....hamik koooo.....ekekeke

Tang baju raya lak Adeeb je dah ade...tp blm antr bejahit lg...Ummi ngn Ayah dia cr yg siap jek lahh....



Ok berbalik bab menjahit langsir raya semula yek...Ini lah dia mesin jahit turun temurun yg sy guna utk jahit langsir dr dlu lagi...bakat tu x la handal mana..tp utk umh sendiri tu blh la...bila mesin ni dibukak je mula lah byk yg nk mntak bantuan hehehe....itu dah biasa lah...kadang potong kaki seluar pn sy buat.....

Bila mesin ni mula digunakan, mulalah sy igt kat Arwah Ayah...selalunya arwah lah yg rajin layan kerenah anak sulong dia nih....dia lah yg tolong settingkan mata jahitan tu supaya x bersimpul, letak2 minyak biar mesin x bising sgt dan lancar bila guna.....tp tu smua dh jadi kenangan....Al-Fatihah....

Bile sebut cita bab arwah ni, dia paling suka lah klu anak dia ni pandai memacam....pandai buat kuih raya, pandai jahit....(cehhh nk angkat bakol lak) bila buat kuih raya masa zaman anak dara dulu dia lah yg dok settingkan oven pulak...kira arwah ni serba boleh lah....rindu sangat2 kt Ayah..... :( :'(

Ok dah kua topik lain dah nampaknya....huh...ok ni lah rupa warna langsir sy...nk tgk rupa full tu tunggu siap dlu lah ek...



Ini lah dia antara proses2 menjahit sedang bermula....gambar langsir baru tu nt ea tunggu bila sy dah gantung...mklumlah blm puasa lg pn...kang x ceria lak awal2 dah gantung...masa ni mmg dapat jugak siap byk menjahit sbb nya Adeeb tido lama hehee.....dah ade anak ni kne lah bebagi masa tu kn....ok lah....nt kite sambung lg bila langsir udah siap....bye

Breastfeeding Made Simple

Sharing & Caring....ok kengkawan...sy dpt ebook ni secara percuma dr Persatuan Ibu Ibu Muda Muslim. sesiapa berminat blh la click link ni yek...ebook free

Ngences...Apakah Sebabnya....

Apakah itu ngences?? ade kaitan ke dgn si ibu xdpt ape yg diidamkan ketika hamil?? kat sini sy ade amik satu penerangan berkenaan air liur bayi yg selalu keluar...



Rasanya penat dah Ummi asek dengar org ckp Ummi xdpt mkn ape yg diidamkan ms ngandung...mcm lah lahap beno bunyi nye kn...rs nya smua dpt...tp Ummi jns suka bila dah dpt dan nak lagi hehehe....

Tengok tu muka model "ngences" Ummi...kesian yak lahh....xpe eh Adeeb..Ummi x kesah pn...asalkan Adeeb sihat... :)

Kat sini sy ade bc sikit pasal "ngences"...


oleh dr.Luh Karunia wahyuni, SpRM
Sehari-hari sering kita jumpai anak balita dengan air liur yang menitis dari sudut bibir, terus menerus disertai mulut yang selalu terbuka, dapat diibaratkan seperti keran bocor. Anak seperti tidak peduli dengan pipi, dagu dan leher yang selalu basah. Kondisi seperti itu disebut drooling (ngeces).

Pada dasarnya kontrol terhadap ngeces terjadi bertahap sesuai dengan perkembangan anak. Kontrol ini berhubungan dengan posisi tubuh anak, kegiatan yang sedang dilakukan anak, kemampuan anak mengontrol gerakan mulut serta tingkat perkembangan gerak anak.

Jangan-jangan tumbuh gigi 

Ngeces sering terjadi saat anak sedang mempelajari keterampilan gerak yang baru dan berlanjut sampai anak mencapai kemampuan melakukan gerakan secara otomatis. Sering terjadi pula selama, sebelum dan setelah tumbuh gigi baru.

Pada usia 1-3 bulan
, anak jarang ngeces karena produksi air liur masih minimal. Saat usia 6 bulan, anak akan ngeces pada posisi berbaring, terlentang, tengkurap (tiarap) atau duduk. Demikian bila anak mulai bicara (babling), meraih, menunjuk atau tumbuh gigi. Usia 9 bulan, anak dapat duduk atau merangkak tanpa ngeces. Pada usia ini anak akan ngeces saat makan makanan tertentu.

Pada usia 15-18 bulan, 
anak ngeces bila melakukan gerakan halus seperti makan sendiri. Sedangkan pada usia 2 tahun anak seharusnya tidak ngeces lagi sekalipun melakukan gerakan yang sudah trampil seperti menggambar, makan sendiri atau bermain.
Jika kita cermati penjelasan di atas, ngeces pada usia tertentu masih dianggap normal. Penjelasan di atas dapat dipergunakan oleh orangtua sebagai patokan untuk mengenali apakah ngeces masih dalam batas wajar.


Petua ubati "ngences"
Samada berhasil atau tidak sy x cuba lagi....sy bc petua ni dr blog ini. Dia try guna sedikit jek garam dan palitkan kt lidah bayi...minggu ni blk kg haruslah sy try amik garam atok kota dia hehehe....


Tp dulu nenek sini pernah palit kn jugak garam sbb nya dia kate "biar bby ckp tu masin je mulut nya" hahhaa....mcm2 petua kn....asalkan xlanggar kepercayaan sudah lah :)

Wednesday, July 18, 2012

Madu Stixx menjadi penawar batuk

Hampir seminggu sy diserang batuk kokol vs kung2....mmg gatal tekak bila malam menjelma...aduh naik senak perot...lg2 bekas czer sy ni...Tuhan je yg tau bisa nya perot ni...hrp xde ape2 lah kt dlm isi perot ni...

Tanya kawan2 ape yg patut sy buat? ade yg suruh minum air asam jawa, kumuh garam dan mcm2 lah...sesudahnya madu ini jgk pengubat batuk kokol ni...

Sy bg tau En Hubby yg kata org cube cr madu, kot serasi...tu dia trs cr kawan2 yg ade jual madu....Ok ni lah dia madu stixx yg jadi penawar batuk sy yg seminggu tu...sehari sy amik 2btg stixx utk tgk perubahannya...Alhamdulillah...mmg berkesan sgt2....terima kasih En Hubby....

Smlm dia bli lg sebotol madu RM35..."Just for U"  yakkkk lahhh kata nya....ekekeeke...


Madu Stixx ni berharga RM14/pack ( 20batang ) isinya...kot sesiapan memerlukan blh la contact sy.... :)

Snogurt

Ini cerita dihari Jumaat...ini lah dia apabila tiba hari Jumaat yg mulia...sememangnya kami2 kaum Hawa akan melangkahkan kaki keluar dr perkarangan office utk menerjah kemana sahaja destinasi....antara lokasi2 pilihan dihari Jumaat spt Jusco,McD....tp kali ni kite terjah ke Tmn Universiti lak....benonya nk g bli stationery office..Mak2 Dara dlm office ni klu dgr bejalan mmg mengais kaki smua...hehehe....Ms ni pn sempat jgk sy cr bju Adeeb dan present utk Ilham nye bday Ahad tu...

Tujuan ke Tmn U tu mmg sah2 lah ke kedai stationery, sesudah berbelanja ape yg ptt, ternampak pulak 'Snogurt' diseberang jalan sana....

Mklumlah pessstimeee mk cik ni rs...nk g Tuti Fruti x pegi2 lg...jd rs Snogurt dl lah...ngn batok yg br nk elok ni..mau kokol mlm nt....abessss lahhh kne bebel lg ehehee.....




Yang aku amik ni ade 2 perasa ice-cream nya....honeydew & coklat....agak masam jgk lah...ni gedebak gedebuk dgn hiasan atas tuh smuanya RM13+ 

Kengkonon time ni smua xmo mkn lah..dgn harapan KFC dr supplier yg dpt td blh mkn time lps blk ni...sudahnya KFC licin kebas dek budak2 office lain....tp nasib la sy dh mkn dlu bekalan dr rumah...selamat :)


Tuesday, July 17, 2012

Mari belajar lagi :)

Hokey...masih belajar lagi bab selok belok nk guna blog ni...mklum lah...mkcik ni dh lanjut usia br nk beblog...dedulu time sekolah pn bkn suke no buat karangan yak lah....dah tua sebok nk buat karangan nih....

hari ni sy dok blajo cr nk masuk kn link lain dlm post blog....rupa nya senang jek yak lahhh..copy paste jek...cehhh belagak lak...sblm ni pnh buat tp x tuko lah title post tu...bg kt link jekk....td je br di ajar oleh Mummy Helena yg mmg rajin cr bnde2 baru tu hehee.....sifu nya harus lah cik sifu kite....cehhh try click sifu tu..nt tau lah org nye hehee.....

bak kata org " setiap hari kite akn belajar sekurang2nya satu benda yg baru "

1st Time Antar Adeeb Ke Umah Tok Mak

Hah....tgk tajuk mst ramai nanye nape?nape?nape? kan....

Citer nye gini hah.....pepagi lg kol 6.30pg dpt cll dr Ibu Adeeb yg dia x dpt jaga Adeeb lagi utk hari ni...dia kne p ke hospital sbb kan gastrik menyerang.....

Tgh2 iron baju hempon En Hubby bebunyi..Ibu Adeeb sakit lak...jd xleh buat ape lah...terus ligat kepala pikirkan sape yg blh jaga Adeeb???

Try call mk, nasib mk x kje rini...Aminnn.....klu x mmg nk try tnye jiran2 sy ngeee....tp memikirkan dia minum susu ummi nye..kne la cr org yg biasa handle kn susu tu....ngn yg paham Adeeb mcm mne...mklumlah ank Ummi ni manje sikit...tp siang dia senang nk jaga...mlm je dia suke rengek2 manja ngn Ummi...hehe...Ummi xblh amik EL lak sebabnya esk nk kne p Shah Alam atas urusan kerja...klu lah esk Ibu x dpt jaga Adeeb mau kene angkut dia ke Shah Alam kah????? ooooooo kesian.....

Dengan ini buat pertama kalinya Ummi dengan huru hara mnyiapkan bekal susu,puting botol,buai,tuala,sabun,minyak2 Adeeb....mklumlah kt umh Tok Mak xde brg Adeeb...Oleh itu bergentel2 lah Ummi dgn bekalan2 Adeeb & beg pam Ummi skali...haaaa bygkan lah dengan dokong Adeeb,beg ade 4 dan nk menuju ke kereta kt blakang umah....wahhh hebat....

Nk kunci umh,nk tutup paip air lg...hehe...nasib lah dimudahkan...carrier Adeeb plak x berpasang lagi....jd dgn sebelah tgn ni Ummi amik carrier dia duduk kn dlu dan pasang....nasib rini mood dia ok...klu x mau dengar jiran2 sy ehehe....








Adeeb yg relax jek....
Hr ni dpt naik kete lak pepagi..Ummi nk ajak g mne ni???

barang2 yg begentel Ummi x sempatnye nk snap...mmg bepeluh td sesorg ngendong beg & ngendong Adeeb :)

gini lah gak nya gaya kengkawan yg antr ank jauh dr umh kn....mklm lh Adeeb dijaga oleh jiran dpn umh...x rsa..jd hr ni dh rs...klu hari2 gini mmg selim melim Ummi dia...ngeeee

Monday, July 16, 2012

Sekitar B'day Party Ilham Syahmi


Selamat Ulang Tahun Ilham Syahmi yg pertama..moga menjadi anak berguna dunia dan akhirat...

Ehhh cite pasal bday Ilham...tp muka Ilham x nmpk pn....

Ok ni dia antr pic2 yg Ummi amik dr fb Mummy Ngah Ilham....Anna




Wednesday, July 11, 2012

Dihujung Minggu Bersama Abg Ammar

vrooommm vrooommmm pin pinn......




Adeeb pulak nk rempit.....jommmm

Kunci Ohhhh Kunci....

Ini cerita di pagi hari huhu....

Semalam spls keluar g klinik, sesampai je umh En Hubby tertinggal lagi kunci didalam kereta...lps je amik brg br perasan....nsb lah ade kunci spare....Lepas je masuk umh trs x teringat pn mntk En Hubby kunci spare supaya sng sy nk g keje esk...

Malam itu....Adeeb pulak merengek x sudah...xtau sbb ape...nanges kali ni macam nk ape...pekik sekuat hati dia...huh...mau satu blok dgr gegaran itu....pujuk punya pujuk trs tertido atas bahu Ayah dia...masuk kn dlm buai trs nyenyak dibuai mimpi...Sy pn siap2 makan, mkn ubt n trs tdo dl...jam br pukul 8.30pm...mst kejap lagi Adeeb bangun....

Itu smlm....

Pagi ini....pkl 5 pg lagi Adeeb dh dok bebual sesorg....cepat pulak dia bangun...mana x nya kol 8mlm dh tido...pagi ni naik huru-hara Ummi siapkan bju dia..susu dia...sudahnya Ayah dia pn lupa nk tgl kn "KUNCI"..ok terima kasih En Hubby....

Call dia pulak....dia blh ckp....aik br nk pegi keje ker? ayooo sempat lagi dia perli yek...mana x nya Adeeb pg2 dah bangun kn.....

Ini adalah kali ke-2 kunci kereta didalam kereta hehe...nsb lah ade spare...itu hari kunci umh tgl dlm umh....ni smua kunci nye pasal....





sedang menanti My Hero anto kunci...

nasib Ummi x smpat snap pic My Hero itu...

Bulan Ramadhan Menjelma Lagi

Diam x diam kita akan jumpa bulan Ramadhan 2012 pd 21 July 2012...cpt nye masa berlalu skrg ni...kali ni makin mencabar bila bangun sahur dah ade bby kn...harap dimudahkan lah....

Tahun ni tahun ke-2 sy berpuasa bersama En Hubby...wah dan kali ni dh bertiga dgn bby Ummi tu sape lagi klu bkn Adeeb yg debob...

Makin awl lah gini Ummi bgn pg utk buat persediaan bersahur...dan bagi tahun ni pulak En Hubby x amik tapak berniaga sbb x cukup masa n kakitangan....sbb nya jugak dia sedang busy menghabiskan study yg dah nk ujung2 ni...sbb nya lagi ini adalah thn terakhir dia study....harap En Hubby blh lulus dgn cemerlang...doa dr seorang Isteri :)

Ok berbalik pada topik puasa kite yek....ikut kire2 mcm ade lagi 7hr sy perlu menggantikan puasa yg lepas...skrg ni faktor kesihatan amatlah menguji sy untuk menggantikan nya....ni cuma tgl brp hari je lagi dah nk puasa....hmmmm....

Ujian jgk utk sy bg ibu yg menyusukan...harap sy dpt bertahan sepanjang berpuasa walaupn menyusukan dan mengepam spt rutin harian skrg ni :)



doa puasa bln Ramadhan 

Monday, July 9, 2012

Testing

Ok...kali ni sj nk ngetest update blog guna empon cam chicken sy...

Sifu sy pn aton...guru dia mst cik combi lh kn...

Dah mls tulis byk nt xdpt post malu huuu



Sent from Yahoo! Mail on Android

Thursday, July 5, 2012

Tip Kumpul Stok Susu


  • Yakin dengan diri sendri dan yakin rezeki utk anak datang dari Allah s.w.t


  • Mulakan memerah susu seawal yg mungkin. Ini bergantung pada hari ke berapa susu matang anda keluar semasa dalam pantang. Ini bagi mengelakkan anda stress akibat kekurangan stok susu semasa anda mula bekerja nanti.


  • Tidak memberikan bayi anda susu perahan. Sebaliknya susukan bayi secara terus jika anda bersama bayi. Susu perahan hanya diberikan sekiranya anda berjauhan dengan bayi. (keluar bekerja/keluar seketika)


  • Dapatkan pam yang bersesuaian yang membantu menjimatkan masa dan selesa. Namun bagi ibu yg mahir express susu menggunakan tangan kadang2 lebih byk hasilnya.


  • Susukan bayi sambil mengepam ( tandem ). Sebelah susukan bayi, sebelah lagi pam. Dengan cara ini anda juga boleh menyediakan stok susu dengan lebih banyak.


  • Memahami konsep demand & supply. Semakin banyak anda mengosongkan payudara, semakin banyak susu akan dihasilakan.


  • Disiplin.! Jika anda seorang ibu yg bekerja, pastikan anda mengepam susu setiap 3 jam. Andaikata hari tersebut anda terlalu sibuk, anda seharusnya menggantikan sesi mengepam pada sebelah malam (bangun malam)


  • Pastikan tiada negatif stok. Sekiranya bayi anda menyusu 12oz di siang hari, pastikan anda membawa pulang sekurang-kurangnya 12oz atau lebih.


  • Minum air secukupnya atau perbanyakkan makanan seperti sup dalam menu harian anda.


  • Perbanyakkan makanan yg mengandungi protein dan kalsium. Kerana komponen utama susu ibu adalah protein dan kalsium. Jadi ianya membantu meningkatkan penghasilan susu ibu.


  • Ambil suppliment/penggalak susu. Ini adalah alternative bagi memastikan tubuh anda sentiasa sihat dan cergas bagi menghasilkan susu dengan lebih banyak. Elakkan mengambil penggalak susu yg mengandungi dadah.


  • Doa yang tidak putus. Baca surah Hujurat dan sapukan pada kedua2 belah payudara. Surah Al-Baqarah ayat ke 60 juga membantu. Doa, semoga penyusuan kita dipermudahkan.


  • Sentiasa berfikiran positif. Bertenang dan bersabar jika mengalami dugaan semasa tempoh penyusuan. 


  • Elakkan stress. Kerana stress hanya akan menyebabkan susu anda berkurangan.


  • Berjumpalah dengan rakan2 yg menyokong penyusuan susu ibu. Supaya kite lebih bersemangat dalam meneruskan misi kite..






Mengenali Bulan Syaaban


Bulan Syaaban muncul lagi. Syaaban menandakan umat Islam semakin menghampiri Ramadhan. Marilah kita sama-sama merenung sejenak apakah pengertian Syaaban dan Malam nisfu Syaaban. Masih ramai umat Islam di luar sana keliru dan musykil tentang amalan-amalan yang sepatutnya dikerjakan pada bulan Syaaban, dan terutamanya pada malam kelima belasnya. Sebelum itu, marilah kita sama-sama mendalami dan mengenali sedikit sebanyak info tentang bulan Syaaban ini.
PENGERTIAN SYAABAN
Bulan Syaaban merupakan bulan kedua selepas Rejab. Bulan Syaaban juga merupakan bulan yang penuh dengan keberkatan. Sebahagian ahli hikmah menyatakan bahawa sesungguhnya bulan Rejab adalah kesempatan untuk meminta ampun dari segala dosa, dan pada bulan Syaaban adalah kesempatan untuk memperbaiki diri dari segala macam cela dan pada bulan Ramadhan adalah masa untuk menerangkan hati dan jiwa.
Syaaban dimengertikan sebagai berpecah-pecah atau berpuak-puak. Dikatakan masyarakat Quraisy pada waktu itu berpecah kepada beberapa kumpulan untuk mencari sumber air di padang pasir. Dan apabila datangnya Rasulullah S.A.W, baginda mengekalkan nama itu sehinggalah sekarang. Rasulullah S.A.W telah menyebut tentang pelbagai kelebihan bulan Syaaban dalam hadis-hadisnya. Diantara hadis yang paling masyhur ialah; Rasulullah S.A.W bertanya kepada sahabat-sahabatnya;
“Tahukah kamu sekelian mengapa dinamakan dengan bulan Syaaban?” Para sahabatmenjawab, “Allah dan RasulNya lebih mengetahui” Sabda Rasulullah S.A.W, “Kerana dalam bulan itu berkembanglah kebaikan yang banyak sekali.” (Dipetik dari kitab Raudatul Ulama)


MALAM NISFU SYAABAN
Nisfu dalam bahasa arab bererti setengah. Nisfu Syaaban bererti setengah bulan Syaaban. Malam Nisfu Syaaban adalah malam lima-belas Syaaban iaitu siangnya empat-belas haribulan Syaaban. Maka, Nisfu Syaaban adalah peristiwa hari ke-15 dalam bulan Syaabantahun Hijrah. Umat Islam mempercayai yang pada malam Nisfu Syaaban, amalan akan dibawa naik oleh malaikat untuk ditukar dengan lembaran amalan yang baru setelah setahun berlalu.
Nabi Muhammad s.a.w. menggalakkan umatnya untuk bangun malam dan berjaga serta beriktikaf sepanjang malam kerana tidak mahu amalan diangkat dalam keadaan tidur atau lalai. Malam Nisfu Syaaban merupakan malam yang penuh berkat dan rahmat selepas malam Lailatul qadr. Saiyidatina Aisyah r.a. meriwayatkan bahawa Nabi S.A.W tidak tidur pada malam itu sebagaimana yg tersebut dalam sebuah hadis yg diriwayatkan oleh Imam Al-Baihaqi r.a:Rasulullah S.A.W telah bangun pada malam (Nisfu Syaaban) dan bersembahyang dan sungguh lama sujudnya sehingga aku fikir beliau telah wafat. Apabila aku melihat demikian aku mencuit ibu jari kaki Baginda S.A.W dan bergerak. Kemudian aku kembali dan aku dengar Baginda S.A.W berkata dlm sujudnya, “Ya Allah aku pohonkan kemaafanMu daripada apa yg akan diturunkan dan aku pohonkan keredhaanMu daripada kemurkaanMu dan aku berlindung kpdMu daripadaMu. Aku tidak dapat menghitung pujian terhadapMu seperti kamu memuji diriMu sendiri.” Baginda Rasulullah sendiri telah menggalakkan kita agar beramal pada malam kemuliaan nisfu syaaban dengan sabdanya :
Ertinya : “ Apabila tiba malam Nisfu Syaaban , maka hendaklah kalian bangun pada malamnya (melakukan ibadat) dan berpuasa pada siangnya, ini kerana Allah swt (turun merahmati hamba-hambaNya) pada malam tersebut mulai dari terbenamnya matahari ke langit dunia. Allah swt berfirman ” Adakah dari kalangan hamba-hambaKu yang memohon keampunan, maka akan Ku ampunkannya. Adakah dari kalangan mereka yang memohon rezeki , maka akan Ku turunkan rezeki untuknya. Adakah dari kalangan mereka orang yang ditimpa bala, maka akan Ku sejahterakannya. Adakah dari kalangan mereka yang begini dan adakah dari kalangan mereka yangt begini sehinggalah terbit Fajar “.
Setelah Baginda S.A.W selesai sembahyang, Baginda berkata kpd Saiyidatina Aisyah r.a.“Malam ini adalah malam Nisfu Syaaban. Sesungguhnya Allah Azzawajjala telah datang kepada hambanya pada malam Nisfu syaaban dan memberi keampunan kepada mereka yg beristighfar, memberi rahmat ke atas mereka yg memberi rahmat dan melambatkan rahmat dan keampunan terhadap orang2 yg dengki.”
Hari nisfu Syaaban adalah hari dimana buku catatan amalan kita selama setahun diangkat ke langit dan diganti dengan buku catatan yang baru. Catatan pertama yang akan dicatatkan dibuku yang baru akan bermula sebaik sahaja masuk waktu maghrib, (15 Syaaban bermula pada 14 hb Syaaban sebaik sahaja masuk maghrib).
FADHILAT BULAN SYAABAN
Di antara amalan-amalan yang digalakkan pada bulan Syaaban adalah :
  • Memperbanyakkan puasa sunat
Sebagaimana yang telah dijelaskan terdahulu bahawa Rasulullah S.A.W lebih gemar untuk berpuasa sunat dalam bulan Syaaban berbanding dengan bulan-bulan yang lain. Justeru itu adalah patut bagi kita selaku umat Baginda mencontohinya dalam memperbanyakkan puasa sunat bagi menyemarak dan mengagungkan bulan Syaaban ini. Begitulah tingginya pekerti Nabi Muhammad nabi junjungan kita.
Di dalam kitab Durratun Nasihin ada menyebut sebuah hadis yang menyatakan bahawa Rasulullah S.A.W. bersabda yang maksudnya: "Barangsiapa berpuasa tiga hari pada permulaan Syaaban dan tiga hari pada pertengahan Syaaban dan tiga hari pada akhir Syaaban, maka Allah Taala mencatat untuknya pahala seperti pahala tujuh puluh nabi dan seperti orang-orang yang beribadat kepada Allah Taala selama tujuh puluh tahun dan apabila dia mati pada tahun itu maka dia seperti orang yang mati syahid."
  • Memperbanyak doa, zikir dan berselawat kepada Rasulullah S.A.W.
Kita sebagai umat Islam juga digalakkan untuk memperbanyak doa, zikir, dan berselawat kepada Rasulullah S.A.W. Sabda Rasulullah S.A.W.: "Barangsiapa yang mengagungkan bulan Syaaban, bertaqwa kepada Allah, taat kepada-Nya serta menahan diri dari perbuatan maksiat, maka Allah Taala mengampuni semua dosanya dan menyelamatkannya di dalam tahun itu dari segala macam bencana dan penyakit." (Dipetik dari kitab Zubdatul Wa'izhin)
  • Bertaubat
Kita juga digalakkan untuk melalukan taubat kepada Allah SWT. Diriwayatkan dari Umamah Al Bahili Radiallahuanhu, dia berkata: Rasulullah S.A.W. bersabda yang maksudnya: "Manakala masuk bulan Syaaban, sukacitalah dirimu dan perbaiki niatmu." Sabda Nabi s.a.w. : Apabila masuk bulan Syaaban, baikkanlah niatmu padanya, kerana kelebihan Syaaban atas segala bulan seperti kelebihanku atas kamu. Barangsiapa berpuasa sehari pada bulan Syaaban, diharamkan Allah tubuhnya dari api neraka. Dia akan menjadi tauladan Nabi Allah Yusuf a.s.di dalam syurga. Diberi pahala oleh Allah seperti pahala Nabi Allah Ayub a.s. dan Nabi Daud a.s. Jika dia sempurnakan puasanya sebulan di bulan Syaaban, dimudahkan Allah atasnya Sakaratulmaut dan ditolakkan (terlepas) daripadanya kegelapan di dalam kubur, dilepaskan daripada huru-hara Mungkar dan Nakir, ditutup Allah keaipannya di hari kiamat dan diwajibkan syurga baginya. Barangsiapa berpuasa pada awal hari khamis pada bulan Syaaban dan akhirKhamis daripada Syaaban, dimasukan dia ke dalam syurga. (dari kitab Al-Barakah). Berkata Siti Aisyah r.a., bulan yang lebih dikasihi oleh Rasululah s.a.w. ialah bulan Syaaban.
Sabda Nabi s.a.w.: Syaaban adalah bulanku dan Ramadhan adalah bulan umatku. Syaaban ialah mengkifaratkan (menghapuskan) dosa dan Ramadhan ialah menyucikan dosa (jasmani rohani). Sabda Nabi s.a.w.: “Bahawa puasa Syaba'an kerana membesarkan Ramadhan. Siapa yang berpuasa tiga hari daripada bulan Syaaban, kemudian dia bersalawat atasku beberapa kali sebelum berbuka puasa maka di ampunkan oleh Allah dosanya yang telah lalu, diberkatikan rezeki baginya” antara lain sabdanya lagi:“Bahawa Allah Ta'ala membukakan pada bulan itu tiga ratus pintu rahmat”.
PERISTIWA PENTING DI BULAN SYAABAN
Mengenali bulan Syaaban tanpa mengetahui peristiwa penting yang berlaku di bulan Syaaban terasa tidak lengkap. Terdapat beberapa peristiwa penting yang berlaku sepanjang bulan Syaaban. Antaranya ialah malam Nisfu Syaaban, penukaran arah kiblat, dan peperangan bani Mustaliq.

4 Step Shape


Benda ni sy dpt dr http://www.facebook.com/mummybabyshop.lengkap sbb nya beliau menggantikan sy satu cream yg sy bli dr set bersalin Nona Rogay.

Hah harus lah lps ni siapa2 nmpk sy tu mkin ramping kan kakakaka.....gelak dengonya yak lahhh ehhee...

Untuk pertama kalinya sy guna semalam semasa wktu bekerja...kain lembut lah...yg sy perasan ade penambahan qty susu bila saya pam semalam...yeker?? sbb sebelum ni selepas kes demam bengkak Cik B tu mcm ade kurang sikit produk sy keluar :)

Harap ia mmg berkesan kn :)
Jom tgk keterangan yg sy google ni.
Mahukan Pinggang yang Lebih Ramping & Perut Lebih Kempis? 
Cubalah 4 Steps Shape Waist Trimmer!!  
Produk Hebat untuk Kempiskan Perut / Rampingkan Pinggang dengan SAUNA EFFECT! Memberi kesan seakan bersauna, selepas 30 minit pemakaian, kulit akan terasa berpeluh. Penggunaan yang konsisten selama sebulan dapat melihat pengurangan inci yang ketara. 
Ada 4 tahap zip boleh laras, dianggarkan dari pinggang 24 inches – 34 inches Tip menggunakan 4 Steps Shape Waist Trimmer” Cara terbaik memakai Waist Trimmer ini ialah dengan kedudukan berbaring dan selaraskan Waist Trimmer mengikut zip yang sesuai dengan perut anda.
Buat permulaan, tidak digalakkan menggunakan zip yang terlalu ketat, biarkan betul-betul ikut saiz dan selesa dipakai. Bila sudah nampak perubahan (andai zip yang biasa digunakan makin longgar) barulah beralih kepada zip lain yang lebih sesuai. Jangan paksa dikhuatiri zip rosak atau koyak. 
Boleh digunakan semasa tidur. Untuk mereka yang berperut buncit dinasihatkan dalam keadaan berbaring semasa memakai Waist Trimmer untuk memudahkan zip. Tidak digalakkan guna bersama krim panas kerana ditakuti andai kulit sensitif akan menjadi gatal-gatal atau merah-merah.


Boleh digunakan tidak kira siang atau malam Digalakkan memakai sehingga 8 jam sehari untuk mendapatkan kesan yang lebih maksima! 1. Mempunyai satu saiz sahaja tetapi dgn 4 “adjustable zipper.”
1. Sesuai utk saiz pinggang antara 56cm-96cm (fabrik yg digunakan disulami dgn sinaran infrared).
2. Infrared akan bertindak balas dgn lemak2 dalam badan apabila adanya haba & peluh. Fabriknya pula jenis bermutu tinggi yg dpt hasilkan immediate effect (rampingkan pinggang)
3.  Ketika permulaan pemakaian, dinasihatkan tidak terus menggunakan zip yg paling ketat. Setelah ke 2-3 kali, baru boleh tukar/adjust ke zip lain (supaya zip tidak rosak atau koyak)
4.  Boleh digunakan ketika siang hari (sewaktu pergi kerja) dan juga malam hari (ketika tidur) – maksimum 8 jam.
5.  Sangat sesuai juga dipakai ketika bersenam SESUAI UTK LELAKI & PEREMPUAN ** Mempercepatkan pembakaran lemak kerana ada infra-red.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...