Tuesday, April 30, 2013

Souvenir dari Makkah


thanks Kak Min & Dapi...ada jugak buah tangan dari Makkah


Alhamdulillah mereka berdua telahpun selamat sampai ke Malaysia pada 28 April 2013....mereka berangkat ke Makkah bagi mengerjakan ibadah Umrah pada 17 Aril 2013....

Suasana disana semua ok jek...cuaca pun elok je kata nya....Insyallah satu hari nanti tiba giliran saya pula :)

Sebenarnya program bagi menunaikan ibadah Umrah ni adalah plan My Big Bos....dia mahukan semua staff nya mengerjakan Umrah secara bergilir2..harap bila tiba giliran saya, saya dapat bersedia untuk kesana dan menjadi tetamu Allah :) Insyallah :)

Wordless Tuesday


jom pergi kenduri

Saturday, April 27, 2013

Saya Menang Motor :)

SAYA MENANG MOTOR!!!!!!



ini kisah bila En Suami dapat panggilan dari KL.....



memulanya tu memamg lah tak percaya kan....maklum lah tak pernah2 menang motor ni dapat call orang kata "awak menang motor"....

kisah nya....dalam awal tahun tu En Suami ada buat spec rabun jenama Ray Ban....harga siap dalam RM350 jek....tapi time tu kebetulan ada untuk Lucky Draw..ha ok la kan....isi jek la borang tu....n dia mintak copy I/C....ni pun kedai spec dekat pekan Gelang Patah jek VK4U....

Lepas jek kisah buat spec ni, takde la nak amik tau sangat bab memang ke ape ke kan...tau-tau dapat call....pikir punya pikir, En Suami kata dia tak nak amik motor ni, tapi nak jual jek...bukan tak suka, tapi rasa nanti maintenance lagi, roadtax tahun2 nya lagi....ni pulak dah ada 2 biji kereta....huhu.....rasa nya la kalau jual, motor lama tu nak repair kasi cun cun pulak...baru ok la kan...

ni motor jenis YAMAHA Fz 150cc....adi sekarang En Suami tengah cari buyer di KL...supaya senang nak uruskan motor ni...sebab motor tu kena amik kat KL jek...tak leh dari JB....jauh tu....



Jadi berita terkini, motor ini dah pun jumpa buyer yang sudi membeli nya...kalau direct tolak kedai cuma dapat RM4k jek...memang la moto ni free2 je kan...tapi baik jual atas orang.... :)

Nanti kita sambung...bila saya ikut En Suami ke KL Selasa ni :)

#macam dapat cuti jek ekk... :)

Wordless Saturday # Real Dream Handbag


new handbag Ummi ( Royal Blue )

Alahai handbag murah jek pun...tak pe la murah mana pun...tapi yang penting puas hati haha.....harga baru RM32...saya beli di Real Dream jek...owner ni Kak Ila, classmate En Hubby....lagi pun Kak Ila ni pun saya dah lama kenal....masa zaman2 glamour CupCakes dedulu....dia selalu beli...

Bila cerita bab CupCakes ni, mula la ingat zaman2 itu...RINDU NYAAAAA!!!!!! sampai sekarang masih ade lagi usha2 nak tempah...bukan apa, takde masa dah :(

Friday, April 26, 2013

Wordless Friday # Adeeb Shoes


comel tak...

Kasut ni Ummi beli kat kedai Nusa Perintis jek..memandangkan kasut biru tu dah mula sempit...nak masuk kaki Adeeb naik berpaksa, jadi Ummi cari dua pasang terus....yang hijau tu Ben 10, Ummi bagi untuk Ibu sepasang...yang Mickey hitam tu Ummi beli untuk Adeeb di rumah...sejak dapat kasut baru ni, petang2 asek nak ajak Ayah bejalan aje pepetang hari :)

Thursday, April 25, 2013

Menu Adeeb : Sup Ayam vs Nasi Lembik


Sup Ayam

Haa...bekalan untuk hari ni....Sup Ayam + Kentang...sangat la simple....kalau Ummi nak cepat, Ummi masak dalam rice cooker jek...senang....

Cara-cara ;
1) bubuh air
2) isi ayam potong dadu
3) kentang potong dadu
4) karot potong bunga ( Ummi suka buat bentuk gitu ) ;)
5) bunga kobis
6) bawang besar, bawang kecik ditumbuk

lebur je sekali lalu dah tu bia sampai masak...masa nak tunggu siap sup ni, Ummi yang tengah layan Adeeb tengok TV dapat hidu bau lahai sedap nya hehehe....

Saya Gila Bola

Petang Sabtu ituhari, kami pergi jemputan Perkahwinan classmate dulu...Rohani & Azalan....di Nusa Perintis jek pun.....tak de pulak gambar perantin kn...pergi hando...tak ngambik gambo pon...

Lepas je settle di majlis kahwin member ni, saya terus la ke padang PTP layan En Suami tengok bola....PTP vs B.Pahat....

Yang Si Adeeb ni pulak...dah sebok nak berjalan ajek....pantang nampak kasut suruh kita pakai kan...tengok tu aksi debab ni :)





bila nampak bola jadi teruja....mana tak, kat rumah Ayah ajak tendang bola aje....hihi

Wordless Thursday # Ciuman seorang Ibu


Wednesday, April 24, 2013

Menu Adeeb : Ikan Siakap Stim vs Nasi Lembik


Ikan Siakap Stim


Hokey....ni Ummi Adeeb nak cerita pasal bekalan Adeeb sekarang...ni Ummi dah mula kene bagun pagi-pagi lagi untuk masak bekalan dia....terlanjur hari Selasa malam tu buat ikan siakap stim ni, jadi terus tergerak nak mula ajar Adeeb makan lauk2 gini pulak...sebelum ni Ummi selalu masak sekali lalu & blend kan...sampai bila nak makan bubur blend jek kan....hehe....

Kebetulan ikan siakap ni ade 5 bahagian....jadi malam tu Ummi cuma buat lauk 3 bahagian jek....lagi 2 bahagian Ummi masak esok nya untuk bekalan Adeeb & Ayah...bila dengar esok nak bekal Adeeb ikan stim, Ayah terus nyampuk...Abang nak jugak bekal!! hehee..... ok baiklah....

Pagi-pagi lagi pukul 5.30pg Ummi dah bagun nk masak lauk & nasi ni....tak susah mana pun...simple jek... :)

Kalau mana yang nak kan resepi ni, ia mudah jek...semua lebur jek....bubuh ikan, sayur2, air, perasa :) kukus dalam 10-15minit...siap :)

Wordless Wednesday # Kacang Pool Larkin JB


mari perkena kacang pool dulu...ni beno nya ikut kan tekak Puan Aton yang mengidam hehem :)

Saturday, April 13, 2013

Selamat Bertunang Mak Teh

Antara hantaran dari pihak perempuan untuk dihadiahkan kepada pihak lelaki 










sedang bersiap :)




posing haaa kejap



Uppssss ada pencopet!!!!

pencopet cokelat hahaha

Adeeb nampak geram dengan bear tu...di cuit nya heheh...sorry Mak Teh...Adeeb nak test ketegapan pokok sawit dari Felda Nita ni jek hehehe




sirih junjung tanda Si Empunya diri sudah di sunting :)

mandai je madah berhelah Ummi Adeeb ni yek :p


Tanggal 13 April 2013 berlangsungnya majlis Pertunangan antara adik ipar saya Siti Aishah & pasangannya Mohd Faiz....

Majlis berjalan dengan lancar dan sekejap je perbincangan dah orang nak sarung cincin hehehe...apa-apa pun mudahan korang berdua dapat lah lalui liku2 dugaan dengan sabar yek.....bukan mudah oiii....pulak ni janjinye ikat hidup 2tahun....oiii lama tu....mudahan dimudahkan....





Friday, April 12, 2013

Jom Makan Nasi Briyani @ Briyani's Medini Mall Iskandar


sampai harus lah berposing dulu kan

kehkeh




sesudah sampai didestinasi yang dituju....

Boss nak belanja makan oiii.....terima kasih Boss :)




Almond Ice Cream Cake....ini beharga RM8.50 ok....tak pe Boss kate "amik lah" erkkkkk ;p



menu pilihan hati saya...Nasi Briyani Udang Kari.....RM15.00+ tak silap lah....
yang lain-lain makan kambing, ayam.....

tapi yang kelakar tu lain2 makan naik pening kenoning kata nya....saya ok lagik....heheh....

harap lepas ni Boss belanja la kita orang lagi ye :)


Tuesday, April 9, 2013

Happy 2nd Anniversary untuk KAMI :)


Alhamdulillah......2thn sudah kami hidup bersama sebagai suami isteri...dan kini kami telah pun mempunyai seorang zuriat lelaki yang montel lagi gebu hahaha.....Syukur Ya Allah :)

Saya berharap ikatan suci ini kekal hingga hujung nyawa kami.....hidup dalam rumahtangga ni ada je dugaan....tu semua kita lalui dengan tenang...Insyaallah 



Sempena Ulang Tahun Perkahwinan kami, dengan ini Ayah belanja makan luar....yeaaaa itu la Ummi sayang sangat-sangat kat Ayah...Ummi dapat relax sehari kikiki

Jom layan gambar ye




Adeeb kemain suka kek cis ni....ikut la tu Ummi awak ni yek




Mozzarella Baked Fish untuk Ayah 





Friday, April 5, 2013

Pemanggang Ajaib

Ini kisah si pemanggang ajaib...ajaib ker?? macam mane tu ajaib nye??? ajaib la boleh diguna nak masak memacam pun....

macam biasa lah...En Suami ku itu sangat suka kalau Pn Isterinya ni masak stim....1st masak guna benda alah ni masa tu masak stim ikan kaci...tapi tak amik pun gambo nya...malas :p

ok kali ni En Suami la yang ambik gambo ketika Pn Isterinya sedang memasak :)

harga pemanggang ni MIL saya beli baru RM99.00 jek....dapat jugak akhir nya si pemanggang ni :p

Tq En Hubby ;)



menu : Ikan Siakap Stim jek pon


lama tak masak special kan...jadi bila datang rajin tu haa ni salad pun saya siap buat kuah kacang nya lagik....untuk ulaman :)

dah tu jek pon cerita si pemanggang ajaib ni...belum pun test masak kek ke apa kat kuali ni ha.....nanti lah ;)

Thursday, April 4, 2013

Adeeb makin kuat susu??!?!?!?!!!

Hayoooo.....cabaran untuk Ummi.....Adeeb kini semakin kuat menyusu ok....setakat bekal 5botol x 3oz tu sekejap jek dia settle kan kata Ibu...itu pun Ibu dah selang-selangkan dengan air masak tu sebab risau sampai petang tak cukup bekalan hehehe.....sekarang Ummi kene bekalkan dah 6botol x 3.5oz ok....sila darap kan....ikutkan Ibu nak Ummi letak 4oz setiap botol....tapi tu nak 6botol ok...perghhh 24oz tu kaw.....erkkkkk......pejam mata jap mikir :p

Ummi takat kat office boleh pam 2x sehari...dari pukul 8pagi tu sebelum hantar Adeeb dah siap2 susu kan dia dulu....takat dua kali kat office ni Ummi boleh capai 12-14oz la sehari..tu pun kalau hormon susu Ummi tiada gangguan oleh Cik P....jadik lagi 10oz tu mana Ummi nak cekaw :p ahakkss....

ni hari-hari asyik usik jek stok susu Adeeb yang frozen tu ha....naik risau dah ni....nak bangun malam Ummi memang dah tak larat....( ke Ummi ni pemalas ek ??? ) huh....boleh nak bagun tu tapi tiap kali celik mata mesti dah pukul 5.30pg ahaha.....

Kalau pagi tu nak cover sikit pam dapat la 3oz....kire nya baru ada dalam 15-17oz la kan....sekarang Ummi bekal 21oz sehari...confirm balik botol kosong semua nya :)

Ummi rasa nak try fresh milk la untuk tambahan bagi cover untuk yang kurang tu...jadik bila ni Ummi nak try yek????

Nanti kene beli dulu lah sikit....bukan Ummi zalim sampai taknak bagi anak susu...susu formula tu pun sama jugak...tapi tiap orang ade sebab-sebabnya kan....Ummi target nak capai menyusukan Adeeb sampai 2tahun....Insyallah :)

Kilang susu Ummi masih aktif lagi cuma tak tercover mengikut kehendak Adeeb.... hehe...tak pe bende ni pun dah dibawa ketengah dengan Ayah Adeeb...dia pun setuju untuk try Adeeb dengan fresh milk tu...tengokkan Adeeb ni macam ok je kalau kita bagi tu...semua laju jek hehe....

Apa-apa pun kita kenalah mencuba kan....

Kot ye pun kan...hagak-hagak susu ape yek yang bagus untuk minda anak??? waahhh kini kene buat kira-kira bagi belanja susu anak pulak :) tak pe Insyallah dimurahkan rezeki mu wahai anak :)




ini muka dah tak sesabo nak susu...

sambil nangis dia kata " enakkkk.....nakkkkk "

Wednesday, April 3, 2013

Tuesday, April 2, 2013

Sejak Pandai Jalan


meh berurut dengan Tokmak...malam tu pergi rumah Tokmak...Tokmak tengok Adeeb ni sejak pandai berjalan mesti penat...jadi Tokmak offer nak urut kaki Adeeb...tengok tu sampai menonggeng dia.....ni Tokmak urut kasi kaki Adeeb makin kuat bejalan...ilang kan lengoh2.... :)

Set-Up Mini Office untuk Ayah :)

Ok....nak habaq mai pasal mini office Ayah pulak...

kiteorang set nak kosong salah satu bilik kat rumah tu untuk dijadikan mini office bila Ayah nak buat kerja nanti senang.....sebabkan kite ni business online jadi memang buat dari rumah je lah...

sesi mengosongkan bilik yang memang sedia ada dengan pelbagai barang memang la agak rimas hehe...ape lagik....humban je la mana barang yang tak diperlukan tu lagi.....jadinya bilik yang lagi satu tu memang sah-sah jadi stor yek....bilik iron baju Ummi tu la kan... ;)




Si kenit yang sebok nak masuk terjah bilik Ayah bila Ayah sedang sebok mengecat ;)


Warna pilihan hati Ummi yang Ayah pandai carik..sayang Ayah ketat2....Ummi bagi tau clue jek pon...skali tengok balik...waaaa good2.....ni la yang Ummi nak...nampak tenang jek warna ni bila dilapik ke dinding bilik tu...baru la ada aura nak buat kerja kan hehe...


ok siap.....


Dalam bilik ni semua barang2 business Ummi & Ayah Adeeb....bab Cloth Diapers, sock, mainan2 semua kasi susun dalam bilik ni....kasi susun elok2 ya....mesin-mesin Ayah pun kat dalam ni...cuma ni tengah nak carik rak comel untuk susun stok CD Ummi... :)

Majlis Doa Selamat & Birthday Adeeb Irfan & Tokmak




Alhamdulillah semalam majlis berjalan lancar & terima kasih pada yang hadir :)

Sempena majlis birthday Adeeb kali ni, kiteorang plan buat sekali dengan majlis doa selamat untuk majlis Ayah....macam yang Ummi cerita dulu tu...harap business kami berjalan dengan sempurna,..moga dimurahkan rezeki kami sekeluarga :)

Meh layan gambar lagi





Tq pada yang bagi Adeeb hadiah :)





LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...